Belasting vrij sparen

Wat is belastingvrij sparen en hoe werkt het?

De belastingdienst neemt altijd een deel van ons geld in beslag om te zorgen voor producten en diensten die wij nodig hebben. Wegen, uitkeringen en toeslagen worden ermee betaald. We betalen daarom belasting over ons inkomen maar ook over ons vermogen. Onder vermogen valt ook spaargeld. Belastingvrij sparen is een manier om te voorkomen dat je te veel van je zelf gespaarde geld moet inleveren.

Belastingvrij sparen

Belasting betalen

Natuurlijk moeten we allemaal belasting betalen. We hebben immers ook allemaal baat bij de gemakken ervan. Maar je wil niet meer belasting betalen dan nodig. Daarom richten sommige mensen hun financiën zo in dat ze belastingvrij kunnen sparen. 

De overheid heeft een grens voor belastingvrij sparen opgesteld. Dit houdt in dat je over bedragen onder die grens geen belasting hoeft te betalen. Het idee is dat je dan zo weinig overhoudt dat het niet eerlijk is tegenover de burger. 

Belastingvrij

Heffingsvrije grens

De heffingsvrije grens ofwel de grens waaronder je moet blijven om belastingvrij te sparen bedraagt 30.846 euro per persoon. Spaarrekeningen gescheiden houden is dus verstandig als je anders samen met je partner boven dit bedrag uitkomt. Ook het sparen voor je kinderen kan wellicht gebundeld boven dit bedrag uitkomen en dan heb je een probleem. Spreid je spaarrekeningen en je geld, en investeer in vastgoed indien mogelijk. 

Let op: wanneer je belastingaangifte doet wordt je vermogen bij elkaar opgeteld, dus alle spaarrekeningen en andere rekeningen en vermogensproducten die je hebt. Om belastingvrij te sparen blijf je alsnog onder de grens.